tiistai 15. lokakuuta 2013

5k to 10k - viikko 6

Tämä "viikko" ei mennyt ihan viikossa. Luulin juoksuohjelman aloittaessani että tekisin juoksuja omaan tahtiin, niin että juoksut tulisi juostua pidemmässä ajassa kun yhdeksässä viikossa. Tähän viikkoon mennessä olin kuitenkin saanut treenit tehtyä "ajallaan" ja mahduttanut ne kalenteriviikon sisälle.

Viikko kuusi oli kuitenkin eri asia, koska koin tarvitsevani hieman taukoa juoksusta, ja mahdollisesti välipäiviä palautumiseen juoksulenkin jälkeen. Varsinkin kun viimeinen juoksu tällä viikolla oli 50 min vakaa juoksu.

Tässä olisi kuitenkin koko viikon ohjelma:

Päivä 1: 25 min vakaa juoksu
Päivä 2: 10 min hölkkä, 7 min tempojuoksu, 10 min vakaa juoksu
Päivä 3: 50 min vakaa juoksu

Kaikkiin kuului luonnollisesti 5 min alkulämmittelykävely ja loppuun 5 min jäähdyttelykävely.

Päivä 1: Okei, lähtökohta oli se, että viime juoksusta oli jo viisi päivää, ja musta tuntu että olin kadottanut kokonaan juoksukyvyn. Se on jännä miten tommonenkin aika aiheuttaa motivaatiopulaa ja itse-epäilyjä. Mutta sain raahattua itseni lenkille ja ihan kivasti se loppujen lopuksi meni. Tuntu että en saanut vauhtia pidettyä "normaali" vauhdissa, eli huomasin juoksevani hitaammin kun tavallisesti. Pelkäsin luultavasti että en jaksa juosta loppuun saakka jos menen nopeampaa. Mikä sinänsä oli naurettavaa koska kyseessä oli vain 25 min juoksu. Sain treenin juostua ja olo oli hyvä. Jatkoin lenkkiä kävelyllä, ja tuntui että se oli kiva tapa tasapainottaa juoksua.

Päivä 1
Päivä 2: Hölkkä lähti hyvin liikkeelle. Eilispäivän juoksu (ja jumppa) teki tosin tehtävänsä, koska voimat olivat hieman hukassa jaloista. Hölkkäosudellakin juoksin hieman vaikeahkosti, mutta pääsin kuitenkin juoksuun kiinni, ja tempojuoksun alkaessa sainkin kivan vauhdin päälle. En tiedä oliko vauhti "tempo"juoksuun vaadittava vauhti, mutta se oli kuitenkin vauhti jonka jaksoin pitää yllä sen 7 minuuttia. Syke oli yli 170 tempojuoksun kohdalla. Lopun vakaajuoksu meni nopeasti, ja jalkojen "voimattomuutta" lukuunottamatta tuntui että lenkki meni hienosti. Tämänkin jälkeen jatkoin kävelyllä, ja oudointa koko lenkissä oli se, että kotiin päästyäni en ollut yhtään hiessä. En niin yhtään. Mietin että mitäs tämä tämmöinen on, koska kylmemmilläkin säillä on urheilurintsikkani ja paitani olleet hiessä, mutta nyt ei. Ulkona kuitenkin oli vain 4-5 astetta lämmintä, joten syy saattoi löytyä sieltä. Täytyy kyllä sanoa että on se kuntokin tässä touhussa kohonnut, jos miettii että ennen en voinut nousta edes rappusia ilman että otsalta valui hikikarpalot.

Päivä 2
Päivä 3: Tää olikin hauska juoksu mun mielen kantilta. Olin päättänyt että lähden heti aamusta tekemään tämän juoksun, ja heräämisvaikeuksien jälkeen sain kuin sainkin itseni lenkille. Heti juoksun alkaessa tosin lähdin mielessä miettimään että "eihän mun nyt tarvi tätä melkein tunnin lenkkiä juosta. Juoksen niin kauan kun huvittaa ja kävelen sitten. Kerkiinhän mä tän juosta joskus muulloinkin." Näitä pyörittelin mielessä ja melkein päätinkin että juoksen vain puoli tuntia ja loput kävelyä. Onneksi tulin järkiini, ja jatkoin juoksua. Lopulta puoliväli merkin kuultuani päätin että nyt ei jätetä leikkiä kesken ja juoksin loppuun saakka.
Nämä on niitä hienoja hetkiä kun voittaa itsensä. Tuonkin ajatuksen taustalla vain ja ainoastaan epäusko omiin kykyihin. En olisi koskaan uskonut että pystyisin juoksemaan 50 min putkeen. Ja ihan hyvää vauhtiakin vielä. Minä, joka yläkoulun "cooperin" testissä (tytöt juoksi 1500m ja siitä otettiin aika) en edes jaksanut tuota 1,5 km juosta. En ehkä edes 500 m. En edes yrittänyt. Hölkkäsin hetken ja lopetin sitten. Niin minä, sama ihminen juoksin tänään 7,5 km. Aivan uskomatonta. Juoksusta itsestään, niin alkutakkuilun jälkeen se meni oikein mainiosti ja en tiedä miksi ihmeessä olisin lopettanut kesken kaiken.

Päivä 3
Se oli sellainen treeniviikko. Mukava näin jälkikäteen mietittynä. Ja mä vain olen niin ylpeä itsestäni että olen jatkanut näitä ohjelmia, ja oon nyt tässä pisteessä! Hyvä minä!

-Kaukaa Kaunis

6 kommenttia:

 1. Helppo yhtyä näihin tuuletuksiin, kun postaus oli niin positiivinen. Hyvä sinä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että fiilikset välittyi sinnekin! :)

   -Kaukaa Kaunis

   Poista
 2. Mielettömän hienoa, onneksi olkoon :) Voit kyllä olla ylpeä itsestäsi!

  VastaaPoista
 3. Mahtavaa! Olin suunnitellu jos tänää salille, kun ei juoksu ehkä maittais. Tän postauksen luettuani, taidan kuitenkin töiden jälkeen ampasta lenkille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Näin se into tarttuu molemminpuolisesti :D

   -Kaukaa Kaunis

   Poista

Hei! Kerro ihmeessä mitä mielenpäällä on :)