sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Juoksutekniikkaa

Eilen pääsin vihdoin veljen kanssa juoksemaan. Tehtiin semmonen reilun tunnin lenkki, jonka aikana kerittiin kyllä kääntää meidän vene vihdoin talvitelakalle. Kerittiin siis juosta semmonen 7 km.Siinä juostessa veli joka tosiaan tätä urheilua on enemmänkin harrastanut ja monta maratoonia juossut, antoi mulle sitten vinkkejä ja korjas mun juoksutekniikkaa niin että paikat ei hajoa ja juoksu on mahdollisimman "taloudellista" eli energiaa ei mene turhuuksiin (esim. käsien turhaan huidontaan).

Mä ilmeisesti juoksen aika "kuluttavasti" ja takakenossa. Mun askeleet on liian pitkät polvet menee ilmeisesti liian taka-asennossa, kun niitten olis hyvä mennä enemmän pystyasennossa. Näitten lisäksi mä jännitin käsiä liian lähellä kylkiä ja kädet liikkui kyynärpäästä alaspäin enemmän kuin hartioista kyynärpäihin. Ompas näitä vaikea selittää ilman demonstraatiota. Myös askeleeni kaipasi korjausta niin että en juoksisi niin kantapäälähtöisesti, vaan enemmän päkiöillä hipsuttaen.

Nyt kun näitä listaa saattaa kuulostaa siltä että mä oon tehnyt kaiken väärin ja kauheeta pilkunviilausta tämäkin homma. Ei se kuitenkaan ihan niin mennyt. Mä juoksen ihan hyvin, ja voisin jatkaa vanhalla tavalla jos haluan. Veljen neuvot tuli lähinnä siihen kun suunnittelen juoksuharrastukseni viemistä hieman pidemmälle. Silloin kun kyseessä alkaa olemaan pitkät matkat, ja niihin treenaaminen, on hyvä kiinnittää huomiota juurikin näihin pilkunviilaus hommiin.

Eilen juostessa milloin nostelin polvia marssityylisesti juostessa, milloin juoksin etukenossa käsiä vapaasti huljutellen. Veli aina neuvoi ja hetki tehtiin ylikorostetusti, ja sitten keskityin ja tiedostaen otin neuvoista vaarin.

Se ei ollutkaan ihan yksinkertaista, koska mun piti ihan oikeasti keskittyä että sain korjaukset käytäntöön. Jos keskityin käsien rentouteen ja hartioiden heijaamiseen, oli askeleet taas pitkät ja kantapäät taas vallalla. Sitten kun otin lyhyempiä askelia olivat kädet taas jäykkinä sivuilla.

Mutta veli sanoikin että tässä menee aikaa, hänelläkin meni monta kuukautta että juoksutekniikka hioutui nappiin. Ja jokaisellahan on oma juoksutyylinsä, ei sitä tarvitse lähteä muuttamaan, mutta namä neuvot keskityivätkin juuri energiansäästöön (että jaksaa pidempään) ja vammojen ennaltaehkäisyyn.

Nyt onkin hommaa tulevaisuudessa kun alan omaa juoksutekniikkaa hiomaan. Tähän mennessä olen siis juossut silleen miten jaloista on lähtenyt, ja ihan hyvin se niinkin meni. Haluan kehittyä juoksijana ja tekniikka on iso osa sitä.

Tästä on hyvä jatkaa juoksua! :)

-Kaukaa Kaunis

6 kommenttia:

 1. Ihana postaus ja hyödyllinen! Mietin juuri itse näitä yllä olevia pikku viilauksia, kun juoksin aktiivisesti. Ihana saada pikku tippejä varastoon kun juoksuni aika koittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sait tosta jotain selvää, kun noita oli niin vaikee kuvailla! :D

   -Kaukaa Kaunis

   Poista
  2. Olin viime keväänä yllä olevien tippien toivossa juoksukoulussa. Enkä saanut valitettavasti oikeastaan mihinkään kysymyksiini kunnon vastausta. Nämä olivat siis oikein hyvin kuvailtu ja tarpeen.
   Kun itse yrittää näitä korjata niin on tosi haastavaa.
   Itse olisin halunnut, että juoksukoulussa olisi nimenomaan panostettu tähän hienosäätöön, jotta saisi juostua taloudellisesti ja paikkoja säästäen.

   Kiitos :)

   Poista
  3. No hyvä että oli apua :) Mäkin olen harkinnut tollasta juoksukoulua, mutta kuulostais siltä että parempi vaan käydä velipojan kanssa lenkillä aina kun tulee mahdollisuus.

   -Kaukaa Kaunis

   Poista
 2. Postausidea: päivän syömiset. Ois mukava, jos muutamalta päivältä tekisit ruokapäiväkirjaa ja kertoisit, mitä kaikkea tulee syödyksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä yritän!! Mä aina kuvaan tyyliin aamupalan, ja sitten unohan koko jutun. Lupaan ryhdistäytyä, ja suunnitelmissa oliskin laittaa tänne ihan tarkkaa ruokapäiväkirjaa alkuvuodesta enemmänkin.

   Eli kiitos toiveesta, toteutetaan! :)

   -Kaukaa Kaunis

   Poista

Hei! Kerro ihmeessä mitä mielenpäällä on :)