tiistai 7. tammikuuta 2014

Uuden vuoden lupailijat part 3

Ja sitten päästiinkin sarjan viimeiseen osaan, eli uuden vuoden lupailijat ja liikunta.

Oma kokemukseni elämäntapamuutoksen ja siihen liittyvän liikunnan kohdalta lähtee siitä, että itsehän en liikkunut ennen olenkaan. En siis yhtään. Aloitin kaiken ihan nollasta, joten osa vinkeistä voi olla joillekin enemmän urheileville turhan alkukantaista :)



Näin aluksi haluan muistuttaa, mitä sarjan viime osassa mainitsinkin, että laihtuminen on suurimmilta osin ruokapuolen juttu. Liikunta on kyllä oiva apu laihtumisessa, mutta pelkän liikunnan harteille ei kannata tai ole edes terveellistä jättää painonpudotusprojektia.

Jos olet ihan vasta-alkaja liikunnan saralla, tai et ole liikkunut hyyyvin pitkään aikaan, muista että toivo ei ole koskaan täysin menetetty. Liikunta on luonnollinen osa ihmisyyttä, ja sillä on valtava positiivinen vaikutus ihmisen fysiikalle ja mielelle. Jos luulet että liikunta ei ole sinua varten, olet mitä luultavimmin väärässä.



Tärkeintä liikunnan aloittajalle on miellyttävän lajin löytäminen. Itsellä nousi ennen niskakarvat pystyyn jo liikunta-sanan mainitsemisesta, koska omat kokemukset liikunnasta ylipainoisena olivat lievästi sanottuna huonot. Yläasteen hirveätäkin hirveämmät uimakerrat tai telinevoimistelutunnit olivat niin totaalisen assosioitunut kaiken liikunnan kanssa, että se teiniminän ahdistus ja epätoivo nousivat ääntäkin nopeammin pinnalle jos kukaan ehdottikin mitään vähänkään liikunnallista. Ymmärrän siis aivan täysin sen, jos liikunta ei tunnu nappaavan. Sen takia onkin tärkeää että se liikunta mitä lähdet yrittämään, on mielekästä.



Jos olet joukkuepelaaja, etsi paikkakunnaltasi sähly- tai lenttisvuorot, ja mene rohkeasti mukaan. Jos vihaat ryhmäliikuntatunteja, älä ihmeessä mene sinne itseäsi kiduttamaan! Jos juoksu kiinnostaa, kokeile, et menetä siinä mitään. Ja niin edelleen... Uskon että jokaisella on jonkilainen sisäinen kiinnostus liikuntaan, ja sitä kautta tiettyihin lajeihin. Nyt pitäisi vain löytää ne laji(t) jotka sinulle itsellesi sopii. Jos itseään täytyy väen vängällä pakottaa liikkumaan, ja suorituksesta ei saa minkäänlaista nautintoa, loppuu motivaatio liikkumiseen aika nopeasti. Lähtekää siis kokeilemaan erilaisia juttuja, ja pyytäkää kavereita mukaan jos yksin ei uskalla/kehtaa mennä. Itse olin jo pitkän aikaa ihaillut salaa juoksijoita. Jokin juoksemisessa vain viehätti minua, ja päätin että minusta tulee juoksija. Sellainen minusta tulikin, ja mikään ei ole mahtavampaa kuin lähteä selvittämään pää lenkkipolulle vauhdin kanssa leikkien :)



Pieni varoituksen sananen kuitenkin heti alkuun, ennen kuin kaikille tulee sellainen ruusuilla tanssimista -fiilis liikunnasta. Liikunta on fyysisesti rasittavaa hommaa, joka ei varsinkaan reilusti ylipainoisena ole aina yhtä herkkua. Itsellä liikunnan "jujuun" pääseminen vei ainakin pari kuukautta, ja se voi viedä vielä enemmänkin. Tässä tulee taas motivaatio mukaan: itsensä on jotenkin saatava revittyä sieltä sohvalta ylös, jotta liikuntakerrat karttuvat ja "riippuvuus" voi syntyä. Jostain olen kuullut sellaisen sanoman että ihmisen tulee liikkua säännöllisesti ainakin 16 kertaa jotta keho alkaa tottumaan siihen ja vaatimaan sitä treeniä. Itselle tuo 16 tuntuu aika pieneltä määrältä, mutta parhaimmassa tapauksessa tuo voi pitää paikkaansa. Idea kuitenkin on se, että keholla kestää hetki päästä kärryille jos tulee suuri muutos yhtäkkiä. Ei saa siis luovuttaa liian ajoissa!



No muuttuuko se tuska ja kipu voitoksi? Muuttuu tietenkin! Itsellä hyvä olo tuli aluksi lähinnä siitä, kun "treenin" jälkeen koin onnistumisenkokemuksen: minä pystyin siihen! Sitten kun aloin kehittymään (juoksussa kehittyminen näkyy selvästi ja nopeasti), tuli kehityksen huomaamisesta onnistujaolo, sekä liikunnan tuottaman hyväolonhormooninkin huomasi jo paremmin. Kun kunto oli noussut jo peruskunnon puolelle, ja pystyin tekemään ns. peruslenkkejä ilman tuskaa, oli liikunna tuottama hyvänolon tunne jo todella selkeä lenkin päätyttyä. Sitten se alkoi siirtyä niin että hyvä olo tuli jo lenkillä ollessa. Huonoja päiviä tulee tietenkin aina silloin tällöin, mutta suurimmaksi osaksi kaikenlainen liikunta tuottaa minulle nautintoa.



Muita liikuntaan liittyviä vinkkejä on rauhassa aloittaminen ja välipäivien pitäminen. On myös tärkeää sopeuttaa päivän syömiset liikunnan mukaan, eli muistakaa että keho tarvitsee enemmän energiaa jos teette raskasta liikuntaa. Lihastreenin jälkeen on hyvä syödä proteiinipitoista ruokaa tai juoda palautusjuoma, jotta laihtuessa lihakset säilyvät. Kannattaa myös tutustua tekniikkaan että ei hajota paikkoja heti alussa. Tämä varsinkin kaikille teille jotka olette aloitelleet salilla käymistä, siellä voi sattua haavereita jos tekniikka mättää.

Nälkä kasvaa syödessä -sanonta pitää paikkaansa myös liikunnan kohdalla, eli muistakaa levätä! Ja vaikka sanoinkin edellä että itseään ei kannata lähteä kiduttamaan minnekään, haluan myös rohkaista teitä kaikkia kokeilemaan jotain uutta. Siitä ei pakosti tule uutta lempilajia, mutta kaikkea ei kannata tuomita ensisilmäyksellä. Olen hyvä esimerkki siitä itsekin, koska ennen en voinut sietää ryhmäliikuntatunteja. Tällä hetkellä odotan innolla opiskelukaupunkiin paluuta, kun pääsen taas zumbaamaan! Eli kun liikunta on tullut tutuksi ja mielekkääksi, lähtekää sieltä mukavuusalueen sisäpuolelta ulkopuolelle. Sitä ei koskaan tiedä mikä laji voi viedä mennessään.



Niin, ja ei unohdeta vielä mainita sitäkin, että kävely ja muut "hyötyliikunnat" ja muut ei niin hardcore liikuntamuodot ovat aivan yhtä arvokkaita kuin muutkin! Ei kaikkien laihduttajien tarvitse mennä salille! Ei missään nimessä. Oma liikuntani oli alussa kolme kertaa viikossa n. puolen tunnin kävely & juoksuintervalli lenkki. Sitten mukaan tuli mm. zumbaa, kävelyä ja nyt viimeisimpänä uintia ja vesijuoksua.

Jos tykkäätte tilastoista ja kirjanpitämisestä, niin suosittelen heiaheia -nimistä sivustoa, jonne pystyy kätevästi kirjaamaan kaikki liikunnat, ja sieltä niitä pystyy sitten tarkistamaan ja näkemään tilastoja pidemmältä ajalta. Minä olen siellä nimellä Kaukaa Kaunis, eli jos olette myös siellä, lisätkää ihmeessä!

Juoksusta minulla olisikin (ja onkin ollut jo) paljon asiaa ja juttua, eli jos se ketään kiinnostaa, voin myös siitä naputella lisää postauksia. Kommentteihin voi siis pistää toiveita :)

Liikkumisen iloa toivottaa

-Kaukaa Kaunis

kuvat: we heart it

8 kommenttia:

  1. Käyppä kurkkaamassa mun blogia, siellä on sulle haaste :) MittaTäynnä

    VastaaPoista
  2. Juoksusta joo lisää juttuja! :) oon itsekkin nyt kaksinumeroisen painosena alkanu juoksemaan ja huomaa kyllä että kerta kerralta jaksaa enemmän, just ennen uuttavuotta juoksin ekaa kertaa ensin 2km ja nyt menee jo yli 5km eli ehkä toukokuussa menee jo kymppi minkä oon asettanu tavotteeksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau! Huima kehitys kyllä noin lyhyessä ajassa! Pitääpä alkaa taas rustaamaan juoksusta enemmän :)

      -Kaukaa Kaunis

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Jes! Hyvä tietää :) En sitten ihan kaikkia ainakaan tylsistytä mun "juoksu on paras asia maailmassa" -jutuilla :)

      -Kaukaa Kaunis

      Poista
  4. Ihan kun olisit kirjoittanut tämän "trilogian" mua varten! :D oletkin ehkä lukenut, että meikäläinenkin kovasti odottelee sitä liikunnan riemun riemun löytämistä. Ihailen suuresti niitä, jotka ovat sen löytäneet (itse olen sen onneksi vain kadottanut). Pitää varmaan jossain vaiheessa omaa projektiani alkaa tekemään töitä sen eteen, että innostuisin jälleen liikkumaan ja oppisin taas nauttimaan siitä :)
    Kirjoita vaan juoksemisesta, se on laji josta en ole koskaan saanut kunnolla kiinni mutta niin kovasti haluaisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se into sieltä taas lähtee puhkemaan kun tarpeeksi jatkaa vain liikuntaa :) Sulla ainakin lähtenyt hyvin käyntiin elämäntapamuutos, joten hyvillä pohjilla voit aloittaa tuon liikunnanilon löytämisen :)

      -Kaukaa Kaunis

      Poista

Hei! Kerro ihmeessä mitä mielenpäällä on :)